Ilmoittautuminen avattu syksyn OPH:n tukemiin täydennyskoulutuksiin

Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukeminen (2.5 op)

Käytännönläheinen koulutus tarjoaa opettajille ja ohjaajille uutta tietoa ja ideoita vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen oppilaiden kanssa, jotka hyötyvät puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista.

Koulutus sisältää runsaasti esimerkkejä puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista, kun ryhmässä on erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Koulutuksessa perehdytään kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen haasteisiin opetustilanteissa sekä siihen, millä tavalla kuvia, kommunikointikansioita ja tukiviittomia voidaan käyttää kommunikoinnin ja osallistumisen tukena opetuksessa ja vapaammissa sosiaalisissa tilanteissa.

Opetushallituksen maksuton täydennyskoulutus on suunnattu ala-koulun opettajille ja ohjaajille, joilla erityistä tukea tarvitsevia oppilaita opetusryhmissä.

Koulutus alkaa 4.9.2025

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Selkeää materiaalia yksilöllisiin tarpeisiin (2op)

Käytännönläheisessä koulutuksessa tarjotaan työskentelytapoja ja vinkkejä, joiden avulla opettaja voi lisätä osaamistaan eriyttävän oppimateriaalin koostamisessa. Tavoitteena on jakaa uutta tietoa, miten luoda selkeää ja saavutettavaa oppimateriaalia, jonka tekeminen helpottaa opettajan työtä, eikä lisää sitä. Painopiste on oman materiaalin teossa erityistä tukea tarvitseville oppijoille.

Koulutuksessa käydään läpi selkokielisyyden periaatteita (teksti, kuva, ulkoasu) oppimateriaaleissa ja harjoitellaan tuttujen digityökalujen hyödyntämistä saavutettavampien versioiden rakentamiseksi. Koulutus esittelee myös tekoälyn mahdollisuuksia eriyttää oppimateriaalia. Osallistujat saavat tietoa myös oppimateriaalien tekijänoikeuksista.

Opetushallituksen maksuton täydennyskoulutus on suunnattu perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön opetushenkilöstölle.

Koulutus alkaa 16.9.2025

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Kohti lukutaitoa (2,5 op)

Käytännönläheisessä koulutuksessa opitaan tunnistamaan ja ymmärtämään lukemaan oppimista hidastavia tekijöitä ja suunnittelemaan oppilaiden tarpeet huomioivaa opetusta.

Lisäksi esitellään lukemaan ja kirjoittamaan innostavia menetelmiä sekä lukemisen polun eri vaiheisiin soveltuvia selkokirjoja. Tavoitteena on löytää tarkoituksenmukaiset toimintatavat, tunnistaa oppimisen vaikeuksien taustalla olevat syyt ja hyödyntää oppilaiden vahvuuksia, jotta heidän oppimisen potentiaalinsa saadaan käyttöön.

Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu esi- ja perusopetuksen opetushenkilöstölle, jotka opettavat luku- ja kirjoitustaitoa oppilaille, joilla on kehitysvamma tai muista syistä johtuen suuria haasteita luku- ja kirjoitustaitojen oppimisessa.

Koulutus alkaa 18.9.2025

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Kohtaa oppijan emotionaaliset tarpeet (2 op)

Koulutuksessa perehdytään, kuinka emotionaalinen kehitysikä vaikuttaa tarpeisiin ja käyttäytymiseen. Vammaisilla oppijoilla emotionaalinen kehitys on saattanut viivästyä tai se on toteutunut vain osin. Emotionaalisen kehitysasteen tunteminen auttaa oppijan kanssa työskenteleviä ymmärtämään hänen ensisijaiset tarpeensa ja kohtaamaan ne. Näin vuorovaikutuksesta tulee helpompaa ja koulussa toimiminen paranee.

Koulutuksessa myös pohditaan, miten opettajat ja muu henkilökunta voivat mukauttaa ja kehittää omaa mentalisaatiokykyään stressaavissa tilanteissa. Kun oppijat reagoivat voimakkaasti, henkilökunnan mentalisaatiokyky auttaa ymmärtämään omia tunteita ja omaa käytöstä ja toimimaan haastavissa tilanteissa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu seuraaville kohderyhmille: Perusopetuksen, nivelvaiheen ja ammatillisen opetuksen erityisopettajat ja opinto-ohjaajat sekä s2-opettajat.

Koulutus alkaa 25.9.2025

Lue lisää ja ilmoittaudu